Strony

17 gru 2015

Pralinki czekoladowe z nadzieniem cytrynowym/pomarańczowym


Dzisiaj kolej na pralinki o smaku
cytrynowym lub pomarańczowym.
Tak samo pyszne jak kawowe:)

Składniki na 16-18 sztuk:
150g-170g czekolady gorzkiej

Składniki na nadzienie:
150g białej czekolady
 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
lub pomarańczy
50 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy

 Do garnuszka o grubym dnie (lub na parze)
wlać śmietanę i dodać połamaną czekoladę.
Dodać skórkę. Mieszać aż czekolada się
całkowicie rozpuści. Dodać sok. Wymieszać.
Masę przelać do woreczka foliowego lub rękawa
cukierniczego. Wstawić do lodówki żeby masa
trochę stwardniała.  100 g czekolady
rozpuścić w kąpieli wodnej uważając
żeby czekolada nie osiągnęła zbyt
wysokiej temperatury (tak do 50 stopni).
Zdjąć z gazu i dodać resztę czekolady.
Rozpuścić ja i dokładnie całość wymieszać.
Za pomocą pędzelka wysmarować 
boki każdej czekoladki cienką warstwą
czekolady. Wstawić do zamrażalnika na 
kilka minut aż stwardnieje. Nałożyć drugą
warstwę czekolady. Wstawić ponownie do
zamrażalnika aż stwardnieje. Nie może być
żadnych "prześwitów", czekolada musi 
dokładnie pokrywać dno i ścianki.
Napełnić pralinki nadzieniem odcinając
róg woreczka. Resztą czekolady napełnić
czekoladki do końca -można łyżeczką. 
Wstawić do lodówki aż czekolada dokładnie
stwardnieje. Wyjmować ostrożnie.

Czekoladki kawowe, kokosowe i cytrynowe- zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Przepis na pralinki kawowe znajdziecie TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz