Strony

16 gru 2015

Pralinki czekoladowe z nadzieniem kawowym


Dzisiaj propozycja na Święta a nawet na 
świąteczny prezent. Myślę, że takie słodkie
pudełeczko z własne roboty czekoladkami
zadowoli niejednego łasucha:) Na początek
 pralinki z nadzieniem kawowym.

Składniki na ok. 16 sztuk:
150g czekolady gorzkiej

Składniki na nadzienie:
40g czekolady mlecznej
2 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 2 czubate łyżki masła

Najpierw przygotować nadzienie.
Masło i czekoladę rozpuścić w 
garnuszku na małym gazie. Zdjąć.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie.
Dodać do garnuszka i dokładnie
wymieszać. Masę przelać do foliowego
woreczka lub worka cukierniczego.
Wstawić do lodówki. 100 g czekolady
rozpuścić w kąpieli wodnej uważając
żeby czekolada nie osiągnęła zbyt
wysokiej temperatury (tak do 50 stopni).
Zdjąć z gazu i dodać resztę czekolady.
Rozpuścić ja i dokładnie całość wymieszać.
Za pomocą pędzelka wysmarować 
boki każdej czekoladki cienką warstwą
czekolady. Wstawić do zamrażalnika na 
kilka minut aż stwardnieje. Nałożyć drugą
warstwę czekolady. Wstawić ponownie do
zamrażalnika aż stwardnieje. Nie może być
żadnych "prześwitów", czekolada musi 
dokładnie pokrywać dno i ścianki.
Napełnić pralinki nadzieniem odcinając
róg woreczka. Resztą czekolady napełnić
czekoladki do końca -można łyżeczką. 
Wstawić do lodówki aż czekolada dokładnie
stwardnieje. Wyjmować ostrożnie .

Pralinki kawowe, kokosowe, cytrynowe- zgodnie ze wskazówkami zegara
*Przepis na pralinki cytrynowe znajdziecie TU
** Na podstawie przepisu TU.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł na prezent,na święta czy nawet urodziny czy jakąś rocznicę

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie,że obśliniłam się cała 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny byłby to prezent :) niestety obawiam się ze musiałabym go dać sobie sama :)

    OdpowiedzUsuń