Strony

12 gru 2015

Babeczki korzenno-czekoladowe


Babeczki mocno czekoladowe z korzennym
smakiem. Idealne na Świąteczny stół.
Najbardziej będą zadowolone dzieci:)

Składniki na 12 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
125 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3-4 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Polewa czekoladowa
1 tabliczka czekolady -deserowa
lub mleczna
1 łyżka oleju
kolorowa posypka lub orzechy

W rondelku stopić masło, zestawić z ognia.
Dodać połamaną czekoladę i przesiane kakao.
Zostawić aż ostygnie.  Do miski przesiać mąkę,
 proszek, sodę i przyprawy. Wymieszać.


Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochu
masę czekoladową. Następnie dodawać
na zmianę po 1 łyżce jogurtu i powideł.
Na końcu wsypać suche składniki z miski.
Mieszać tylko do ich połączenia. Ciastem
napełnić papilotki. Piec w nagrzanym do 
170 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Wystudzić. Czekoladę rozpuścić na parze.
Dodać olej, wymieszać. Polać babeczki
i ozdobić wg. uznania posypką lub orzechami.


Przepis pochodzi  książki
Kuchnia polska-domowe wypieki

1 komentarz: