Strony

8 wrz 2015

Kotleciki z tofu i pieczarek


Straszne mam zaległości na blogu.
Na opublikowanie czeka ok.15
 przepisów. Postaram się
jakoś to nadrobić i je wszystkie
w najbliższym czasie opublikować:)
Dzisiaj wegetariańskie kotleciki
z tofu i pieczarek.

Składniki:
1 opakowanie tofu wędzonego (ok.180g)
3-4 łyżki sosu sojowego
230 g pieczarek
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
papryka ostra mielona
natka pietruszki (ok. 1 łyżka)

Tofu rozgnieść w misce widelcem.
Polać sosem sojowym. Cebulę pokroić
w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Razem podsmażyć na patelni
na oleju. Pod koniec smażenia dodać
posiekany czosnek. Gdy ostygnie zmieszać
z tofu, posiekaną natką pietruszki, jajkiem,
bułką tartą i przyprawami. Uformować małe
kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor.

*Na podstawie przepisu
 z TEJ strony.

1 komentarz: