Strony

3 wrz 2015

Jabłka w cieście


Jabłka w cieście-wspomnienie
dzieciństwa. Może nie do końca
zdrowe bo smażone ale jakie pyszne:)

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
troszkę mielonego cynamonu
4-5 średniej wielkości jabłek

Oddzielić białka od żółtek.
Mąkę zmieszać z proszkiem, żółtkami,
cukrem i gazowaną wodą. Całość zmiksować
na ciasto o gęstości kwaśnej śmietany.
Na końcu dodać ubite na sztywną pianę 
białka i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne
i pokroić w plasterki. Skropić sokiem
z cytryny i oprószyć cynamonem.
Zanurzać krążki jabłek w cieście
i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz