Strony

17 cze 2015

Zupa krem z kiszonych ogórków


Pyszna zupa krem z kiszonych ogórków.
Jeśli lubicie ogórkową to i ten 
krem będzie Wam smakował:)

Składniki:
1 biała część pora
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
1 pietruszka
300g ziemniaków
400g ogórków kiszonych
(ja użyłam  małosolnych
ale już prawie dobrze ukiszonych)
1L bulionu warzywnego
sól, pieprz
koperek

W garnku o grubym dnie rozpuścić
1 łyżkę masła. Wrzucić pokrojonego
w krążki pora i zeszklić go.
Dodać pokrojoną marchewkę 
i pietruszkę. Smażyć 2-3 minuty.
Zalać bulionem i wrzucić pokrojone
w kostkę ziemniaki. Gotować aż
warzywa będą miękkie. Ogórki
kiszone pokroić lub zetrzeć na 
tarce o grubych oczkach. Gotować
5 minut i zmiksować całość na krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można dodać trochę śmietany lub
jogurtu naturalnego. Posypać 
koperkiem. Można podawać z
groszkiem ptysiowym.

2 komentarze: