Strony

16 lut 2015

Placuszki z ricottą


Moje dziecko jest wielkim miłośnikiem
wszelkiego rodzaju placuszków.
Specjalnie dla niego szukam nowych
pomysłów i smaków. Po raz pierwszy
użyłam serka ricotta i jak dla mnie
sprawdził się wyśmienicie:)

Składniki na ok 15 sztuk:
250g serka ricotta
125 ml chudego mleka
2 spore jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

dżem ,puder lub sezonowe owoce

W misce zmieszać ricottę, mleko i żółtka.
Dodać mąkę, i szczyptę soli.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wkładać 
po 1 łyżce ciasta na 1 placuszek.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z dżemem, pudrem lub w sezonie
 ze świeżymi owocami jagodowymi.


*Na podstawie przepisu Nigelli Lawson.

1 komentarz: