Strony

2 lut 2015

Faworki


Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek
dlatego u mnie nie mogło zabraknąć
z tej okazji faworków:)

Składniki: 
3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
cukier puder do posypania

Do mąki dodać proszek do pieczenia, jajka,
śmietanę, spirytus i  szczyptę soli. Ciasto dobrze
wyrobić tak, żeby było elastyczne i się
nie kleiło (może to zając nawet 15 minut).
Następnie odłożyć je do miski, przykryć
i zostawić na 15 minut.


 Wałkować po kawałku bardzo cienko i kroić
na paski o długości.ok.11x3 cm. Na środku zrobić
nacięcie i przewinąć. Smażyć na gorącym
oleju na złoty kolor. Posypać pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz