Strony

10 gru 2014

Granola piernikowa


Zbliżają się Święta więc czemu by 
na śniadanie nie zaserwowć sobie
granoli o smaku piernika:)

Składniki:
4 szklanki płatków owsianych np. górskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2  łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki melasy trzcinowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka orzechów pekan lub włoskich

W misce zmieszać płatki owsiane, orzechy, cynamon,
imbir i gałkę. Dodać olej, syrop klonowy, melasę i wanilię.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę do
pieczenia wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach
przez 20 minut. Wyjąć i dodać wiórki kokosowe.
Piec jeszcze 5 minut. Wyjąć i zmieszać z suszoną
żurawiną wcześniej sparzoną. Ostudzić.


1 komentarz:

  1. taka domowa granola nie ma sobie równych! :) można do niej dołożyć ulubione bakalie i możemy być pewni, że nie ma w niej zbędnych i sztucznych "polepszaczy smaku" :)

    OdpowiedzUsuń