Strony

22 gru 2014

Biscotti z bakaliami


Bardzo lubię te twarde ciasteczka z różnymi
dodatkami. Postanowiłam tym razem zrobić
 ich wersję z bakaliami. Coś jak keks:)

Składniki:
100g masła w temp. pokojowej
100g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny
200g bakalii (rodzynki, żurawina, morele,
figi, skórka pomarańczowa)
300g mąki

W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i
skórkę otartą z cytryny. Dobrze wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na
końcu pokrojone bakalie.Ciasto podzielić
na dwie części. Przenieść na blaszkę do
pieczenia wyłożoną papierem i uformować
niewielkie bochenki. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Wyjąć i studzić ok. 1/2 godziny. Następnie
pociąć na ok. 2 cm kromki, które ułożyć na
 blasze  i piec w tej samej temperaturze
przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz