Strony

23 maj 2013

Zupa kalafiorowa z makaronem


Bardzo lubię zupy warzywne.
 W lecie nie gotuję zup zbyt wiele.
 Ze względu na upał wolimy zjeść chłodnik.
Chyba, że pogoda się popsuje
 wtedy nie mam nic przeciwko, 
żeby uraczyć rodzinkę zupą np. kalafiorową.
Nie dodaję mąki ani nie zabielam śmietaną
 bo uważam, że nie jest to potrzebne.

Składniki dla 4-5 osób:
2 skrzydełka z kurczaka
lub 1 udko z kurczaka
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
ok. 3 ziemniaki
1 malutki kalafior lub 1/2 większego
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
1 garść makaronu-
kształt wg. gustu
koperek lub natka pietruszki

Przyznam się na wstępie, że zupy
gotuję na oko:) Do garnka włożyć mięso, zalać wodą
i dodać ziele angielskie oraz listek laurowy.
Wstawić na gaz i zagotować.
Dodać  startą na tarce marchewkę, pietruszkę,
selera oraz pokrojonego pora.
Na końcu pokrojone ziemniaki i podzielonego
na różyczki kalafiora.Doprawić przyprawą do zup.
Przykręcić gaz i gotować zupę do miękkości.
Na końcu dodać makaron (jeśli dodajemy
cienki np. nitki wystarczy 3-5 minut przed końcem,
jeśli zdecydujemy się na grubszy np. rurki 
dodajemy go na ok. 8-10 minut przed końcem)
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać pokrojoną natką lub koperkiem.

5 komentarzy:

  1. właśnie taka kalafiorowa lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jest nas więcej:))

      Usuń
  2. Lubię zupy kalafiorowe, ale z makaronem nie miałam jeszcze przyjemności smakować.

    Obserwuję, a Ty? http://slodka-chwila-zapomnienia.blogspot.ie/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię taką zupę kalafiorową ale w wersji kremu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takiego przepisu szukałam! Zupka jest pyszna, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń