Strony

11 lut 2013

Wieprzowina w białym winie


Witam po krótkiej przerwie:)
Dzisiaj będzie przepis na wieprzowinę
w białym winie a właściwie z dodatkiem
białego wina, którą robiłam dwukrotnie.
Pierwszy raz ze schabem a drugi z karkówką.
Obie wersje mi smakowały ale chyba
jednak bardziej (o dziwo) z karkówką.

Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2-3 średnie cebule
3 średnie kwaśne jabłka

Mięso umyć, osuszyć. 
 Natrzeć solą i pieprzem.
Włożyć do naczynia żaroodpornego lub
brytfanki i polać stopionym masłem.
Wstawić do nagrzanego do 200  stopni
piekarnika i piec 30 minut (po 15 z każdej strony).
Następnie polać mięso bulionem i winem.
Piec pod przykryciem 1 godzinę.
Jabłka i cebulę pokroić na ćwiartki.
Wyjąć mięso z piekarnika i odlać 3/4 sosu.
Włożyć pokrojone warzywa i owoce.
 Zapiekać jeszcze 20-30 minut pod przykryciem.
Do odlanego sosu dolać trochę wody.
Następnie zagęścić mąką lub zasmażką.
Doprawić do smaku.
Mięso podawać z sosem.



1 komentarz: