Strony

27 paź 2012

Zapiekanka a la Strogonow


Dawno nie było zapiekanki
więc dzisiaj będzie:)
Zapiekanka a la Strogonow dla 
wszystkich miłośników tego dania:)
Przepis pochodzi z gazety
Smacznego z 1997 roku.

Składniki dla 4 osób:
1/2 kg mięsa wołowego
(na gulasz)
250g pieczarek
1 duża cebula
250ml śmietany kremówki
ok.100g żółtego sera
1 łyżka mąki
3 spore ogórki konserwowe
(jak małe to 6 szt.)
natka pietruszki

Mięso pokroić na cienkie paski.
Na patelnię wlać troszkę oleju,
wrzucić mięso i smażyć 5-10 minut.
Dodać pokrojone na paski pieczarki
i pokrojoną na pół krążki cebulę.
Smażyć chwilkę razem i oprószyć mąką.
Całość zalać śmietaną i zagotować.
Na końcu dodać pokrojone na paski ogórki.
Doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego
i posypać startym żółtym serem.
 Zapiekać ok. 20 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. pyszna, pyszna, najpyszniejsza! takie zapiekanki uwielbiam szczególnie gdy za oknem śnieg prószy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być coś smaczniejszego od stopionego, ciągnącego się serka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychottttttka!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń