Strony

10 sie 2012

Kurczak w cieście francuskim


Tym razem zapraszam na kurczaka
zapiekanego w cieście francuskim.
Bardzo efektowne a zarazem proste
 danie które, możemy
podać np. na przyjęcie rodzinne.
Przepis stąd (trochę zmieniony)

Składniki dla  2 -3 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie
przyprawy do drobiu
1 jajko

Mięso umyć, osuszyć i przekroić na dwie porcje.
Natrzeć przyprawami.
Ciasto francuskie także przekroić w połowie.
Na każdy płat ciasta położyć połowę piersi.
Boki ciasta ponacinać i założyć na mięso.
(tak jak na fotkach poniżej:)


Włożyć do lodówki na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.

4 komentarze:

  1. polecam, ja dodaję jeszcze kucharka do piersi

    OdpowiedzUsuń
  2. My dodaliśmy pieczarki o odrobinę startego żółtego sera... Wyszło naprawdę smaczne danie- proste w wykonaniu i eleganckie na talerzu =)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaką sałatkę poleca Pani do tego kurczaka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jakąś do drobiu czyli np. z kapusty pekińskiej. Może też być brokuł.

      Usuń