Strony

10 mar 2012

Klopsiki szwedzkie z sosem


Myślę, że większość kojarzy popularne
klopsiki serwowane w jednym
z dużych szwedzkich sklepów z meblami:)
Moje dzisiejsze są wypadkową kilku
przepisów znalezionych w necie
ale czy smakują tak samo jak tamte
Wam nie powiem bo jadłam je tylko
jeden raz lata świetlne temu:))

Składniki
dla 5-6 osób:

250g mielonej wieprzowiny
250g mielonej wołowiny
1 cebula
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka suszonych ziół
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz

Składniki
na sos:

200ml bulionu wołowego
100ml śmietany 30%
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki -do zagęszczenia
sól, pieprz

Zmielone mięsa wymieszać razem
z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą
i wszystkimi przyprawami.
Formować małe klopsiki.
Ułożyć je na półmisku, przykryć
i wstawić do lodówki (na 1-3h).
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć klopsiki na złoty kolor.
Zdjąć z patelni i dopiec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Na sos: na patelnię po smażeniu klopsów
wlać bulion wołowy i go zagotować.
Dodać sos sojowy i śmietanę.
Zagęścić mąką i doprawić do smaku.
Klopsy podawać z sosem i żurawiną:)

1 komentarz: