Strony

10 kwi 2011

Kruche ciasto z pianką


Dzisiaj chcę się z Wami
podzielić przepisem,
który mam ze starego
zeszytu mojej mamy.

To ciasto było jednym
z
jej popisowych.Bardzo przypomina
pleśniaka i
jest równie dobre:)

Składniki na
blaszkę 24X30cm:

2,5 szklanki mąki*
1,5 szklanki cukru*
4 jaja
250g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mieszanki keksowej (lub bakalii)
1 słoik kwaśnego dżemu (280g)
(np. z czarnej porzeczki)
1 opakowanie kisielu w proszku
(ja użyłam kisiel jabłkowy)

Masło, żółtka, mąkę, 1 szklankę
cukru i proszek
do pieczenia szybko zagnieść.

Urwać 1/3 ciasta i schłodzić w
lodówce.
Resztą ciasta wylepić
dno
blaszki i wyłożyć na nie dżem.

Na dżem wysypać mieszankę keksową.
Ubić pianę z białek.
Dodać pół szklanki
cukru i kisiel w proszku.
Wyłożyć na ciasto.

Ciasto posypać kruszonką
zrobioną ze schłodzonego ciasta.

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
*1 szklanka =250g

2 komentarze: