Strony

20 kwi 2011

Chałka drożdżowa


Moje dziecko przepada
za tą chałką.
Wczoraj zjadło prawie całą
na raz z masłem:))
Ja wybieram z powidłami;)
Z przepisu Wkn (nieco zmieniłam).

Składniki:
550g mąki pszennej
220ml mleka (niepełna szklanka)
40g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła
4 łyżki cukru

1 żółtko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu
mak lub kruszonka

Do miski wlać ciepłe mleko,
dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży.
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok.4-5 łyżek)
Przykryć i odstawić na ok. 20 minut
aż rozczyn wyrośnie.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru ubitego
z jajkiem, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.
Wyrobić gładkie i elastyczne
ciasto (wyrabiać ok. 5 minut).
Znów przykryć i odstawić aż ciasto podwoi
swoją objętość (ok. 30 minut).
Ciasto krótko zagnieść i podzielić na
trzy (jeśli chcemy jedną olbrzymią chałkę)
lub sześć (jeśli chcemy dwie mniejsze) części.
Z każdej zrobić wałeczek i zaplatać
po trzy jak warkocz.


Końce podwinąć pod spód.
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia
blaszkę i odstawić na ok. 20 minut.
Posmarować wierzch chałki żółtkiem
zmieszanym z mlekiem i posypać
makiem lub kruszonką.
Piec ok. 20-30 minut w 190-200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz