Strony

24 mar 2011

Bułki do hamburgerów



Były już bułki do hot dogów

więc teraz pora na bułki
do hamburgerów:)

  Przepis znaleziony na tej stronie.
U mnie zjedzone jako

zwykłe bułeczki .


Składniki na 12 sztuk:
240ml mleka
120 ml wody
55g masła
560g mąki
7g suchych drożdży
25g cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko

troszkę mleka
sezam

W garnuszku podgrzać masło,
mleko i wodę.
Powinny mieć temperaturę ok. 50 stopni.
Ja ponieważ nie posiadam termometru
zrobiłam to na wyczucie.
W misce zmieszać 2 szklanki mąki,
drożdże, cukier i sól.
Dodać płynną mieszankę z garnuszka
do miski i wymieszać.
Następnie dodać jajko i
resztę mąki.
Ciasto dobrze zagnieść i ugniatać
około 10 minut.
Uwaga bo ciasto bardzo się klei.
Można trochę podsypać mąką
ale nie za dużo
bo bułeczki wyjdą twarde.
Można posłużyć się maszyną.
Ciasto podzielić na 12 równych części.
Z każdej ulepić okrągła
bułeczkę i lekko spłaszczyć.
Bułeczki przykryć i zostawić
do wyrośnięcia na ok. 35 minut.
Przed pieczeniem posmarować
mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach ok. 10-15 minut.

*z tego samego ciasta można
też zrobić bułki do hot-dogów.

2 komentarze:

  1. Sliczne sa...takie rumiane...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytasz chyba w moich myślach:) Właśnie miałam szukać przepisu na takie bułki:) Dzięki serdeczne:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń