Strony

7 gru 2010

Tort tradycyjny



Nie jestem specjalistką od tortów.
Piekę je zaledwie kilka razy w roku.
Torty z tego przepisu piekę najczęściej.
Dlaczego? Bo są proste i smaczne. Tym razem 
bez  przekroju bo robiony na zamówienie.

Składniki na biszkopt
 tortownica 26-28cm:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz:
1 szklanka wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
kilka kropli aromatu rumowego

Składniki na masę:
750ml śmietany kremówki 30%
3 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru

1 słoik dżemu (smak dowolny u
mnie truskawkowy)
do dekoracji owoce
wiórki kokosowe
lub płatki migdałowe

Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
Ubijać nawet do 15 minut. Oba rodzaje mąki i proszek
przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy.
Wlać do tortownicy i piec ok. 50 minut .
Najpierw 160 stopniach
a gdy ciasto wyrośnie zwiększyć do 180.
Na poncz w gorącej wodzie rozpuścić cukier.
Ostudzić. Dodać sok z cytryny i aromat.
Na masę śmietanę ubić,
dodać cukier puder i na końcu śmietan fixy.
Dżem podgrzać w garnuszku a następnie
zmiksować na jednolitą masę.
Biszkopt przekroić na trzy krążki.
Każdy nasączyć przygotowanym ponczem.
Spodni krążek posmarować
połową dżemu, nałożyć śmietanę.
Przykryć drugim krążkiem.
Posmarować go resztą dżemy i nałożyć śmietanę.
Przykryć ostatnim krążkiem.
Wierzch i boli posmarować cienko resztą śmietany.
Udekorować owocami, płatkami
migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz