Strony

23 lis 2010

Zapiekanka makaronowo-serowa


Na zrobienie tej zapiekanki miałam
ochotę już
od bardzo dawna.
  W końcu zrobiłam i
nie żałuję bo
wyszła pyszna.
Z przepisu Wkn.

Składniki:
250g makronu wstążki (u mnie z braku inny)
4 jajka
135g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500g twarogu
250g śmietany 18%
125ml mleka
50g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić. Jaja ubić z cukrem ok. 5 minut.
Dodać wanilię, skórkę i sok z cytryny,

a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko.
Wszystko dokładnie zmiksować
żeby nie było grudek.

Możemy pomóc sobie blenderem.  
Masę wymieszać z serem i rodzynkami.
Włożyć do naczynia żaroodpornego
posmarowanego olejem.
Wierzch posypać cynamonem.

Zapiekać bez przykrycia w nagrzanym
do 180 stopni
piekarniku ok.1h.

1 komentarz:

  1. Super pomysl,czesto robie zapiekanki z makaronem,ale zwykle na slono,na slodko jeszcze nigdy nie robilam.

    OdpowiedzUsuń