Strony

11 lip 2010

Ciasto piaskowe z jagodmi


Będąc na jednym z moich "wypadów"
jadłam pyszne ciasto z jagodami.
Postanowiłam je odtworzyć w domu.

Wizualnie wyszło nie całkiem podobne

ale smakowo prawie idealne.

  Co niektórzy twierdzą nawet, że lepsze:))

Składniki:

250g masła roślinnego

150-200g cukru
4 jaja
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
8g proszku do pieczenia

kwaśny dżem lub marmolada

ok. 200g jagód
czerwony barwnik spożywczy

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła

2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać szczyptę soli.
Ucierając wbijać po jednym jaju (temp. pokojowa).

Do miski przesiać oba rodzaje mąki i proszek.
Dodawać do masy po jednej łyżce.

Masę podzielić na dwie części.
Pierwszą białą część wyłożyć do blaszki.
Ja piekłam w kwadratowej tortownicy -25cm, ale może
nieco mniejsza była by lepsza.
Na nią dżem i posypać połową jagód.

Do drugiej części ciasta dodać kilka
kropli
barwnika spożywczego.
Wyłożyć różową część na dżem i jagody.
Posypać resztą jagód.
Składniki na kruszonkę zagnieść.
Posypać wierzch. Ciasto piec ok. 1h w 160-170 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz