Strony

22 cze 2010

Karkówka zapiekana w pomidorowym sosie



Karkówkę miałam przyjemność jeść
na jednej z ostatnich imprez.

Okazało się, że przepis pochodzi z
majowej gazetki "Przyślij przepis".

Akurat miałam ją w domu więc
 dzisiaj postanowiłam zaserwować na obiad
pyszną karkóweczkę:)

Składniki:

  1,5kg karkówki
ok. 1kg pieczarek 
5 cebul (u mnie dymka)  
6-7 ogórków korniszonów
sól, pieprz, majeranek

Składniki na sos:

3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki keczupu
1/2 szklanki zalewy z ogórków
mąka do obtoczenia Mięso pokroić na 1 cm plastry.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni na oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.  
Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu
podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki i cebulę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Wyłożyć na karkówkę pieczarki z cebulą oraz ogórki.

Przecier zmieszać z keczupem i zalewą.
Zalać całość sosem.  Piec ok. 1h w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Właśnie z tego przepisu miałam przyjemnośc juz korzystać. Karkówka jest naprawdę pyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka po żydowsku. Żydzi NIE JEDZĄ wieprzowiny, bo jest NIEKOSZERNA, więc nazywanie jakiejkolwiek potrawy ze świni czymś tam "po żydowsku" jest absurdem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę limonko, że bardzo Cię zdenerwowała ta nazwa. Zaczerpnęłam ją z gazetki razem z przepisem. Faktycznie masz rację, że Żydzi nie jedzą wieprzowiny. Jakoś się nad tym nie zastanawiałam wcześniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam kogo obchodzi nazwa. Ważne że karkówka palce lizać:) Chociaz jak dla mnie równie dobra była by bez ogórków bo tak średnio mi do tego pasowały ale i tak było mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczna karkówka, zamiast ogórków dodałam paprykę, i słodką paprykę w proszku zamiast przecieru pomidorowego i ketchupu

    OdpowiedzUsuń